Miejsce: Według programu
Festiwal kulinarny Europa na Widelcu po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku. Od tego momentu w czerwcu każdego roku, podczas Europy na Widelcu, kuchnia dolnośląska staje się dla nas elementem większej całości. Regionalne produkty układamy na stołach obok dań chociażby z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec. W ten sposób zapraszamy wrocławian i turystów do wzięcia udziału w wielkiej biesiadzie na wrocławskim Rynku.
Każdego roku na festiwal składa się kilka podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadorów festiwalu – Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.
Z myślą o każdej kolejnej edycji układamy nowy program festiwalu, który wzbogacamy o wydarzenia towarzyszące oraz menu Europy na Widelcu. Menu festiwalu jest zapowiedzią tego, co zjemy podczas kulminacyjnego punktu programu, którym jest jednodniowa biesiada na Rynku.
Biesiada europejska jest naszym pomysłem na uczczenie rocznicy tzw. wyborów czerwcowych. Dokładnie 4 czerwca 1989 roku, w wyniku negocjacji Okrągłego Stołu, odbyły się pierwsze po II wojnie światowej częściowo wolne wybory. To głosowanie umożliwiło nam również późniejsze wejście do Unii Europejskiej, dlatego podczas biesiady łączymy smaki Wrocławia, europy, regionów i miast.
Oficjalnym organizatorem jest Biuro Promocji Miasta i Turystyki Wrocławia.
Zaczynamy o 15.30, otwieramy kasy i zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia
W programie:
O 12.45 rozpoczynamy paradą kucharzy, wtedy też rusza sprzedaż cegiełek na 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury
Ponadto w programie:
W programie:
O godz. 12.00 odbędzie się wernisaż wystawy „Europa od kuchni” – zaprezentowane zostaną znaczki pocztowe z serii Europa poświęcone gastronomii oraz fotografie wyłonione w konkursie zatytułowanym „Tropem europejskich smaków”, zorganizowanym przez Muzeum i Biuro Promocji Miasta i Turystyki we Wrocławiu.
Podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky
(bilety można zakupić online i wygrać w konkursach na scenie)
4 czerwca od 14.00 do 22.00, a 5 czerwca od 11.00 do 18.00 Browar Mieszczański zaprasza na Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa
W programie:
5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Food Design Expo, czyli plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne i premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP.
Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia rodzinnej pamięci, często składająca się z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Ten fenomen znalazł odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która powstała w ramach działań w Europejskiej Stolicy Kultury 2016 i z której pochodzą poniższe dania.
BelgiaBruksela (2000) Edward Jany |
Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej |
CzechyPraga (2000) Zbigniew Koźlik |
Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym |
FrancjaAvignion (2000) Marcin Śliwa |
Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami |
GrecjaAteny (1985) Servet Kovaci |
Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami |
HiszpaniaDonostia – San Sebastian (2016) Robert Grygiel |
Gazpacho – andaluzyjski chłodnik Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat |
IrlandiaCork (2005) Damian Jeleń |
Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką |
LitwaWilno (2009) Ołena Marciniak |
Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków |
NiemcyEssen (2010) Grzegorz Pomietło |
Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym |
PolskaKraków (2000) Agnieszka Hajbura-Michałowska |
Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce |
PortugaliaLizbona (1994) Sebastian Witkowski |
Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym |
RumuniaSybin (2007) Grzegorz Chmolowski |
Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku |
SzwecjaSztokholm (1998) Sylwia Korzeniewska |
Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków |
TurcjaStambuł (2010) Piotr Zieliński |
Imambayıldı – faszerowane bakłażany Baklava – bałkański deser |
WęgryPecz (2010) Tomasz Gotfryd |
Marhapörkölt – mięso duszone z papryką Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju |
Wielka BrytaniaLiverpool (2008) Damian Kogutiuk |
Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar |
WłochyBolonia (2000) Robert Poliński |
Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy |
Wspierane przez iCagenda