EUROPA NA WIDELCU

kultura
Termin: piątek, 3 czerwiec 2016 - niedziela, 5 czerwiec 2016

Miejsce: Według programu

Europa na Widelcu to festiwal kulinarny organizowany co roku, tradycyjnie we Wrocławiu.

Festiwal kulinarny Europa na Widelcu po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku. Od tego momentu w czerwcu każdego roku, podczas Europy na Widelcu, kuchnia dolnośląska staje się dla nas elementem większej całości. Regionalne produkty układamy na stołach obok dań chociażby z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec. W ten sposób zapraszamy wrocławian i turystów do wzięcia udziału w wielkiej biesiadzie na wrocławskim Rynku.

Każdego roku na festiwal składa się kilka podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadorów festiwalu – Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Z myślą o każdej kolejnej edycji układamy nowy program festiwalu, który wzbogacamy o wydarzenia towarzyszące oraz menu Europy na Widelcu. Menu festiwalu jest zapowiedzią tego, co zjemy podczas kulminacyjnego punktu programu, którym jest jednodniowa biesiada na Rynku.

Biesiada europejska jest naszym pomysłem na uczczenie rocznicy tzw. wyborów czerwcowych. Dokładnie 4 czerwca 1989 roku, w wyniku negocjacji Okrągłego Stołu, odbyły się pierwsze po II wojnie światowej częściowo wolne wybory. To głosowanie umożliwiło nam również późniejsze wejście do Unii Europejskiej, dlatego podczas biesiady łączymy smaki Wrocławia, europy, regionów i miast.

Oficjalnym organizatorem jest Biuro Promocji Miasta i Turystyki Wrocławia.

 

maklowicz

 

Program festiwalu „Europa na widelcu”

Rynek, Wrocław

3 czerwca, Dzień wrocławski

Zaczynamy o 15.30, otwieramy kasy i zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia

W programie:

  • premiera „Wrocławskiej książki kucharskiej”
  • zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie
  • konkurs na najlepszy produkt dolnośląski
  • warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • stoisko promujące Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
  • koncert zespołu Ŝanĝo

4 czerwca, Biesiada Europejskich Stolic Kultury

O 12.45 rozpoczynamy paradą kucharzy, wtedy też rusza sprzedaż cegiełek na 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury

Ponadto w programie:

  • specjalny klip upamiętniający rocznicę wolnych wyborów
  • gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!)
  • warsztaty pieczenia chleba
  • konkursy z nagrodami
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • koncert Backstage Acoustic
  • na finał tort i premierowy występ Wrocław Respect Orchestra

Imprezy towarzyszące

Rynek, Wrocław (1–5 czerwca)

W programie:

  • Jarmark produktów regionalnych
  • Targi książki kulinarnej

Muzeum Poczty i Telekomunikacji (3 czerwca)

O godz. 12.00 odbędzie się wernisaż wystawy „Europa od kuchni” – zaprezentowane zostaną znaczki pocztowe z serii Europa poświęcone gastronomii oraz fotografie wyłonione w konkursie zatytułowanym „Tropem europejskich smaków”, zorganizowanym przez Muzeum i Biuro Promocji Miasta i Turystyki we Wrocławiu.

pl. Solny (3–5 czerwca)

Podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky

(bilety można zakupić online i wygrać w konkursach na scenie)

Browar Mieszczański (4–5 czerwca)

4 czerwca od 14.00 do 22.00, a 5 czerwca od 11.00 do 18.00 Browar Mieszczański zaprasza na Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa

W programie:

  • koncerty (Banda Comunale)
  • iluminacje świetlne Claudi Reh
  • premiery piw z wrocławskiego browaru kontraktowego Sancti Lucas

5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Food Design Expo, czyli plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne i premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP.

 

Europa na widelcu 2016 1

 

Menu Wrocławia – Europejskiej Stolicy Kultury 2016

Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia rodzinnej pamięci, często składająca się z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Ten fenomen znalazł odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która powstała w ramach działań w Europejskiej Stolicy Kultury 2016 i z której pochodzą poniższe dania.

  • Hubertówka na trójniaku – zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego (Maciej Dorosz i Robert Poliński)
  • Makówki – polski deser (Maciej Dorosz i Robert Poliński)
  • Gołąbki babci Karoli – gołąbki z kaszą jaglaną i ziemniakami (Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki)
  • Żeberka zapiekane z kiszoną kapustą (Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki)
  • Zapiekanka z wiosennej botwiny i koziego sera (Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki)
  • Śląskie niebo – wieprzowina duszona z suszonymi owocami (Przemysław Bogucki)

Menu Europejskich Stolic Kultury

Belgia

Bruksela (2000)

Edward Jany

Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku

Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej

Czechy

Praga (2000)

Zbigniew Koźlik

Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem

Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym

Francja

Avignion (2000)

Marcin Śliwa

Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska

Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere

Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami

Grecja

Ateny (1985)

Servet Kovaci

Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa

Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami

Hiszpania

Donostia – San Sebastian (2016)

Robert Grygiel

Gazpacho – andaluzyjski chłodnik

Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat

Irlandia

Cork (2005)

Damian Jeleń

Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków

Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą

Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką

Litwa

Wilno (2009)

Ołena Marciniak

Cepelinai  (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku

Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem

Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków

Niemcy

Essen (2010)

Grzegorz Pomietło

Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim

Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym

Polska

Kraków (2000)

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna

Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce

Portugalia

Lizbona (1994)

Sebastian Witkowski

Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo

Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym

Rumunia

Sybin (2007)

Grzegorz Chmolowski

Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli

Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku

Szwecja

Sztokholm (1998)

Sylwia Korzeniewska

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym

Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków

Turcja

Stambuł (2010)

Piotr Zieliński

Imambayıldı – faszerowane bakłażany

Baklava – bałkański deser

Węgry

Pecz (2010)

Tomasz Gotfryd

Marhapörkölt – mięso duszone z papryką

Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju

Wielka Brytania

Liverpool (2008)

Damian Kogutiuk

Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną

Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar

Włochy

Bolonia (2000)

Robert Poliński

Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim

Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone

Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy

 

Europa na widelcu 2016

 

 

Addres
Wrocław

 

Terminy


  • Od piątek, 3 czerwiec 2016 do niedziela, 5 czerwiec 2016

Wspierane przez iCagenda